Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Apartman masraflarını ev sahibi mi? Kiracı mı öder?

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Direkt konuya giriyorum.

Binanın değerini artıran veya kalıcı olan her türlü harcama doğrudan ev sahibine aittir. Asansör motor değişimi, çatı onarımı, bina dış cephe kaplaması gibi kalemleri ev sahibi öder. Kiracı ise sadece günlük kullanım, bina temizliği, kapıcı maaşı ve ortak alan elektriği gibi giderlerden sorumludur.

Pratikte ise işler pek düzgün ilerlemiyor. Yönetim toplantılarında veya ev sahibiyle yapılan görüşmelerde saçma durumlar yaşanabiliyor. Asansörü hiç kullanmadığı gerekçesiyle aidat ödemek istemeyen zemin kat komşuları bile çıkıyor. Hatta binanın genel tesisat yenilemesini kiracının üzerine yıkmaya çalışan ev sahipleriyle karşılaşmak işten bile değil.

Hukuki açıdan kiracı, ev sahibine ait bir demirbaş ödemesini aidat içinde verdiyse bunu kiradan düşme hakkına sahip. Banka dekontlarını ve yönetim makbuzlarını düzenli saklamak bu yüzden kritik önem taşıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu kuralları net koysa da bina içi tartışmaların önüne geçmek bazen imkansız hale geliyor.

Benzer Konular

Duyarsız kiracılar ve ev sahipleri mutlaka çıkabiliyor.Ancak formül bellidir böyle durumlarda.
Zemin katta oturan apartmanın asansörlü olup olmadığını bilerek aldı veya kiraladı o yüzden aylık asansör bakım ücretine katılmak zorunda,
Su tesisat borularında en alt kattaki en ufak bir kırık bir onarımda en üst kattakide kullandığı için ev sahibi katılır.

Önemli olan bunları yapmayan kişilere nasıl yaptırım uygulanacağıdır.Mahkemeler malum yıllar yıllar sürüyor en sonunda da komik paralar çıkıyor mahkemelerden .Borçlu olanda durumum yok işsizim emekliyim,mağdurum çocuk okutuyorum vb.. azıcık aldığım maaştan kesilsin bahanesine sığınıyor.Ufak ödemeler de durumu kapatmıyor.

Bi yönetici olarak bende bununla ilgili bir durumla uğraşıyorum.Yan daire yıllardır boş .Sahibi öldü .3 kişi mirasçı ve şehir dışında.Ve birbirleriyle görüşmüyorlar ne satıyorlar ne kiraya veriyorlar nede ne aidat nede asansör hiç bişeye katılmıyorlar.Apartmandakiler biz neden aidatı fazla ödüyoruz 4 değil 5 daireye bölünse daha az aidat ödeyeceğiz diyorlar.Mirasçılar git istediğin yere mahkemeye ver diyorlar gevşek gevşek.İster haciz gelsin ister hapis çıksın hadi bakalım diyorlar.Biz hiç birgün dahi oturmadıkki ne merdivenden çıktık kirlettik ne asansörün bi kere kapısını açtık ne garaja arabamızı koyduk git kim kullanıyorsa ondan al diyorlar.

Ben işin içinden çıkamazken apartman sakinleri her fırsatta bu durumu koz olarak kullanarak kendi istedikleri her şeyi yaptırmaya kalkıyor.

Asıl böyle durumlarda ne yapılabilir onları konuşalım birazda isterseniz.

Sizlerin başından bu ve benzeri neler geçti dostlar?

Son düzenleme:
Mirasçılar git istediğin yere mahkemeye ver diyorlar gevşek gevşek.
Böyle dedikleri için değil ama ben direk mahkemeye verirdim.

Yani yine 4 daire olarak ödemeleri alırdım, mahkeme sonuçlanana kadar buna katlanacağımızı söylerdim. Sonrasında mahkeme sonuçlanıp ödeme alınınca apartman hesabında tutardım parayı. Hatta bu zamana kadar ödeyen kişilerin aidatından bu tutarı düşerdim.

Ben işin içinden çıkamazken apartman sakinleri her fırsatta bu durumu koz olarak kullanarak kendi istedikleri her şeyi yaptırmaya kalkıyor.
Bu durumda da hiçbir şeye elimiz sürmezdim. Aslında burda olayı kendinize çevirebilirsiniz. Ben bırakmadan önce bu şekilde çok rahat ettim. Çünkü kimsenin yapmak istemediğini biliyorum. “Alın o zaman yöneticiliği siz yapın” dediğimde, biz senden memnunuz oluyor. Yöneticilik yapmayı kabul etmeyecekleri için “ o zaman bu durumla birlikte başa çıkacaz” dene hakkımız oluyor. Veya “ O zaman asansörü kapatıyorum, ödeme yoksa bakım yapılmıyor” demeye hakkın olur.

Hatta ben ara ara, zaten evi satmayı düşünüyorum, o zaman herkes başının çaresine bakar diyince hepsi tutuşuyordu.

Hocam yöneticiysen her isteği yapmak için kendine dert üretmeyeceksin. Düzen olacak elbet, ama herkes her istediğini söyleyemeyecek

Böyle dedikleri için değil ama ben direk mahkemeye verirdim.

Yani yine 4 daire olarak ödemeleri alırdım, mahkeme sonuçlanana kadar buna katlanacağımızı söylerdim. Sonrasında mahkeme sonuçlanıp ödeme alınınca apartman hesabında tutardım parayı. Hatta bu zamana kadar ödeyen kişilerin aidatından bu tutarı düşerdim.

Bu durumda da hiçbir şeye elimiz sürmezdim. Aslında burda olayı kendinize çevirebilirsiniz. Ben bırakmadan önce bu şekilde çok rahat ettim. Çünkü kimsenin yapmak istemediğini biliyorum. “Alın o zaman yöneticiliği siz yapın” dediğimde, biz senden memnunuz oluyor. Yöneticilik yapmayı kabul etmeyecekleri için “ o zaman bu durumla birlikte başa çıkacaz” dene hakkımız oluyor. Veya “ O zaman asansörü kapatıyorum, ödeme yoksa bakım yapılmıyor” demeye hakkın olur.

Hatta ben ara ara, zaten evi satmayı düşünüyorum, o zaman herkes başının çaresine bakar diyince hepsi tutuşuyordu.

Hocam yöneticiysen her isteği yapmak için kendine dert üretmeyeceksin. Düzen olacak elbet, ama herkes her istediğini söyleyem
Dediklerine harfiyen katılıyorum Akyol Hocam toplantı sonrası mahkeme, sonrası istifa paklar anca bizi.

bu tür durumlarda bir güzel çözümde ücretli yöneticilik hizmeti almak. Eğerki maddi imkan el veriyorsa dışarıdan yöneticilik hizmeti alın o uğraşsın.

O da olmazsa yöneticiliği bırakıyorum yaz. İmzaları attır olsun bitsin :)

Y
bu tür durumlarda bir güzel çözümde ücretli yöneticilik hizmeti almak. Eğerki maddi imkan el veriyorsa dışarıdan yöneticilik hizmeti alın o uğraşsın.

O da olmazsa yöneticiliği bırakıyorum yaz. İmzaları attır olsun bitsin :)
Toplantı yaptım yöneticiliği bırakıyorum bu ay dedim. 1.KAT ben vardiyalı çalışıyorum ilgilenemem diyo 3 kat yeni daha taşınmadı o zaten olmaz 4.kat ben kiracıyım zaten abi benden olur mu diyo sen evde değil misin zaten sen yapcan diyo 😂 😂 😂 Ne yapayım sabaha mı bırakayım yoksa eve paket mi olsun 😁😁😁

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 34
Geri