Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Apartman yöneticisi nasıl olunur? 3 farklı senaryo

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Akyol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Apartman yöneticisi olmayı herkes bir kere aklından geçirmiştir. Ben 2 yıl boyunca apartman yöneticiliği yaptım. Tecrübelerime dayanarak sizlerle bilgilerimi paylaşacam. Yöneticilik konusunda ayrıca farklı başlıklar altında tek tek konular oluşturacam.

Şu kategoriden tüm içeriklere ulaşabilirsiniz:

apartman yöneticiliği.webp

Apartman yöneticisi nasıl olunur, nasıl seçilir?

Aslında çoğu zaman apartman yöneticisi olmak basittir. Çünkü kimse yöneticilik yapmak istemez, yapıyorsa da başkasına devretmek ister. Neden istemez, çünkü vakti yoktur, tecrübesi yoktur, insanlarla uğraşmak istemiyordur. Veya bir karşılığı yoktur. Bu konuları tekrar anlatırız.

Nasıl apartman yöneticisi olunur?
Apartman yöneticisi yapılacak Apartman Toplantısı ile seçilir. Bunun resmiyetteki adı Kat malikleri kurulu olarak geçer. Genelde yılda bir (en az) Apartman toplantısı yapılır. Bu toplantıda apartmanın 1 yıllık bilançosu, varsa apartman sorunları, görüş, öneriler ve istekler görüşülür. Bu toplantıda apartman yöneticisi olmak isteyenler, talebini dile getirir.

1. senaryo
Talep doğrultusunda mevcut apartman yöneticisi eğerki kabul ederse (razı olursa) direkt size görevi devreder. Toplantıya katılanlarında fikirleri alınır ve ortak karara göre yeni apartman yöneticisi seçilir.

2. senaryo
Toplantıda yeterli sayıda kişi olmayabilir. Bu genelde Apartmandaki daire sayısının en az yarısı veya üstü olmalıdır. Yeterli kişi olmadan oy çoğunluğu sağlanamayacağı için sözlü olarak yönetici değişse bile resmi olarak kabul olmaz. Bu durumda Apartman Yöneticisi seçimi için gün belirlenir ve çoğunluğun katılması sağlanır.

3. senaryo
Mevcut yönetici, görevini devretmek istemez. Bu durumda yine Apartman Yöneticiliği Seçimi yapılması gerekir ve gün belirlenerek toplantıya tüm apartman sakinleri davet edilir.

Hangi senaryo gerçekleşmişse bu durum karar defterine yazılır, katılımcılar imzalar.

Yöneticilik Seçimi Toplantısı nasıl olur?
Normal toplantı gibidir. Yöneticilik için çıkan adaylar gösterilir. Herkes adaylara oy verir. Adaylar da oy verir. Kendine oy vermek zorunda değildir, isterse rakibine oy verebilir. Ama komik bir durum ortaya çıkar :) Oy çokluğuna göre en fazla oyu alan yeni yönetici seçilmiş olur.

Apartman Karar Defterine Nasıl Karar Alınır?
Örnek karar metni şu şekilde olabilir: (bunu kendinize göre değiştirip ekleme çıkarma yapabilirsiniz)

Forum Apartmanı sakinleri, 06.04.2026 tarihinde apartman girişinde yeni yönetici seçimi için toplanmıştır. Yöneticiliğe Alican ve Mehmet aday olmuştur. Yapılan oylama sonucunda Alican 6 oy, Mehmet 4 oy almıştır. Oy çokluğuna göre Alican, Forum Apartmanının yeni yöneticisi seçilmiştir.

Mevcut yönetici Bahri, Forum Apartmanı yöneticiliğini 4.505 TL bakiye ile yeni yönetici Alican'a devretmiştir. Yapılan seçimde apartman bakiyesi yeni yöneticiye elden teslim edilmiştir.

Eski yönetici / imza
Yeni yönetici / imza
Katılımcılar / imzalar

Kısa bilgiler
-Yönetici seçimine toplam daire sayısının en az yarısının katılmasını sağlayın.
-Karar defterinde en az yarısının imzası olsun. Örn: 16 dairelik apartman için siz dahil en az 8 imza
-Yönetimi devir alırken apartman hesabındaki bakiyeyi elden mutlaka alın. Banka hesabıysa banka hesabını gözünüzle görün ve kesin olarak karar defterine yazdırın.

Son düzenleme: