Türkiye genelinde elektrik altyapısı bölgeden bölgeye inanılmaz farklılıklar gösteriyor. Bazı şehirlerde haftalık planlı kesintiler yaşanırken bazı ilçelerde aniden giden elektrik saatlerce gelmiyor.
Elektrik kesintileri özellikle altyapının eski olduğu büyükşehir ilçelerinde ve kırsal bölgelerde büyük sorun yaratıyor. Yaz aylarında klima kullanımıyla yüklenen trafolar patlıyor. Kışın ise fırtına ve yağmur yüzünden hatlar kopuyor. Dağıtım şirketlerinin bakımları yetersiz kaldığında bu kesintiler kronik bir hale dönüşüyor.
Sanayi bölgelerine yakın yerleşim yerlerinde durum biraz daha farklı ilerliyor. Yük yüksek olduğu için hatlardaki dalgalanmalar evlerdeki elektronik cihazlara ciddi zararlar verebiliyor. Bir başka sorun ise iletim hatlarının yer altına alınmamış olmasıdır. Rüzgar estiği an hatlar birbirine temas ediyor ve mahallece karanlıkta kalıyoruz.
Evde hassas cihazları olanların mutlaka akım korumalı priz veya kesintisiz güç kaynağı kullanması gerekiyor. Voltaj düzenleyici regülatörler de sürekli dalgalanma yaşanan yerlerde hayat kurtarıyor. Özellikle kombi gibi hassas anakarta sahip cihazların önüne koruma rölesi taktırmak şarttır.
Kesinti sıklığı haritasına bakıldığında Ege ve Akdeniz kıyılarında yazın, Doğu ve Karadeniz bölgesinde ise kışın ciddi artış yaşanıyor. Kentsel dönüşümün yoğun olduğu yerlerde de sürekli kablo kopmaları yaşanıyor. Her ilçenin kronik altyapı sorunu farklı bir nedene dayanıyor.
Altyapı yenileme çalışmaları yavaş ilerlediği için bireysel çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. Taşınabilir güç istasyonları ve akülü aydınlatmalar son dönemde her evde bulunması gereken temel araçlara dönüştü. Yaşadığınız bölgedeki dağıtım şirketinin çağrı merkezine sürekli kayıt açtırmak da süreci hızlandırabiliyor.
Elektrik kesintileri özellikle altyapının eski olduğu büyükşehir ilçelerinde ve kırsal bölgelerde büyük sorun yaratıyor. Yaz aylarında klima kullanımıyla yüklenen trafolar patlıyor. Kışın ise fırtına ve yağmur yüzünden hatlar kopuyor. Dağıtım şirketlerinin bakımları yetersiz kaldığında bu kesintiler kronik bir hale dönüşüyor.
Sanayi bölgelerine yakın yerleşim yerlerinde durum biraz daha farklı ilerliyor. Yük yüksek olduğu için hatlardaki dalgalanmalar evlerdeki elektronik cihazlara ciddi zararlar verebiliyor. Bir başka sorun ise iletim hatlarının yer altına alınmamış olmasıdır. Rüzgar estiği an hatlar birbirine temas ediyor ve mahallece karanlıkta kalıyoruz.
Planlı Kesinti Çelişkisi
Planlı kesinti adı altında yapılan duyurular da genelde gerçeği yansıtmıyor. Planlı Bakım Çalışması diye sabah saatlerinde kesilen elektrik akşama kadar gelmiyor. Üstelik bu durum haftanın birkaç günü tekrarlandığında evden çalışanlar veya öğrenciler tamamen mağdur oluyor.Elektrik Kesilince Ne Yapılmalı?
Kesinti anında atılması gereken ilk teknik adımlardan biri ana şalteri indirmektir. Elektrik tekrar geldiğinde aniden yüksek voltaj verilebiliyor. Bu ani voltaj yükselmesi buzdolabı, televizyon ve kombi kartlarını yakıyor. Elektrik geldikten birkaç dakika sonra şalteri tekrar kaldırmak cihazları korur.Evde hassas cihazları olanların mutlaka akım korumalı priz veya kesintisiz güç kaynağı kullanması gerekiyor. Voltaj düzenleyici regülatörler de sürekli dalgalanma yaşanan yerlerde hayat kurtarıyor. Özellikle kombi gibi hassas anakarta sahip cihazların önüne koruma rölesi taktırmak şarttır.
Yasal Haklar
Yasal haklar boyutunda ise dağıtım şirketlerinin belirli sorumlulukları bulunuyor. Yıl içinde belirli bir saatin üzerinde yaşanan kesintilerde abonelerin tazminat hakkı doğuyor. Elektrik kesintisi yüzünden bozulan beyaz eşyalarınız için dağıtım şirketine hemen dilekçe vermelisiniz. Servis raporu tutturup hasarın voltaj kaynaklı olduğunu belgelemek yetiyor.Kesinti sıklığı haritasına bakıldığında Ege ve Akdeniz kıyılarında yazın, Doğu ve Karadeniz bölgesinde ise kışın ciddi artış yaşanıyor. Kentsel dönüşümün yoğun olduğu yerlerde de sürekli kablo kopmaları yaşanıyor. Her ilçenin kronik altyapı sorunu farklı bir nedene dayanıyor.
Altyapı yenileme çalışmaları yavaş ilerlediği için bireysel çözümler üretmek zorunda kalıyoruz. Taşınabilir güç istasyonları ve akülü aydınlatmalar son dönemde her evde bulunması gereken temel araçlara dönüştü. Yaşadığınız bölgedeki dağıtım şirketinin çağrı merkezine sürekli kayıt açtırmak da süreci hızlandırabiliyor.