Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Elektronikçi komşumdan gördüğüm iyilikler (!)

SEDATCNC

Evin Büyüklerinden
💪Destekçi
Evin Durumu
Ev Sahibi
Dostlar Ev hayatında gün geçmiyor ki değişik bazen güzel bazen de tuhaf günlerimiz geçmesin.Size anlatacağım bugünkü konuda vefayı,saygıyı ,hürmeti ve daha birçok duyguyu göreceksiniz.

Yakın zamanda evimizin hemen yan tarafında bulunan küçük boş dükkana bi elektronikçi arkadaş taşındı.Düzenlemek için baya bi uğraştı.Bu arkadaşın işi hem güvenlik kameraları hem bilgisayar hemde hurda telefonlardan altın çıkarmak.Güzel iş.2 dükkanı varmış burayı da her türlü tamir için açmış alet edevat herşey var.
Komşu taşınırken hoşgeldin dedim .Tanıştık.34 yaşındaymış.Evden çay kurabiye filanda götürdüm.Hoş sohbetimiz oldu.Abi bi işin olursa çekinme getir hallederiz filan diyor.

Birgün aklıma geldi evde JBL marka bluetoohlu kafa kulaklığım vardı.Şarja takınca 15 sn şarjdan sonra kapanıyordu . Götüreyim yapsın ne kadarsa veririm dedim komşu kazansın dedim.Çocuk zaten elektronik mühendisiymiş onun için basit şeyler bunlar.

Amacımda gece Mİbox tan vizyon filmleri izlerken alttaki üstteki komşular rahatsız olmadan kulaklıkla yüksek kalitede dinleyerek izlemekti.
Kulaklığı verdim telefon numaramı da verdim ararsın dedim.tamam abi kolay arıcam dedi.1 Hafta geçmesine rağmen aramadı.Uğradım abi arayamadım kusura bakma dedi.Kulaklığa bakmadım ama tamir videolarını izledim pildenmiş abi pili 700 800 tl git yenisini al dedi geçti.Kulaklığın yenisi 1800 tl civarı bu arada.
Şimdi sorum şu : Bu arkadaş bana iyilik mi yaptı yoksa başından mı savdı.Ben bu ayırımı yapamadım .Görüşlerinizi yazın bende daha sonra böyle hatır gönül işlerinde (tabiiki de parasıyla) bu işlerin nasıl olması gerektiğini yazacağım.

Bu durumda ne yapmalı yeni kulaklık mı? Ya da arkadaşa nasıl davranmalı. Yorumlarınızı bekliyorum.

photo_2026-04-20_08-58-33.webp
Ekran görüntüsü 2026-04-20 091223.webp

Son düzenleme:

Benzer Konular

O kulaklıktan 2 tane eskittik. Kulaklığı sökmesi biraz sıkıntılı, Kablo bağlantıları uçları çok ince. Yeni uç açıp pile lehimlemek tekrar eski haline gelecek şekilde kapatmak vakit alır ve yorucu olabilir. Benim düşüncem bu arkadaş bu yazdıklarımdan daha kolay yapabilir büyük ihtimal ama işçilik talep etmeyi yakıştıramadığı için uğraşacalk vakit de ayırmadığından seni geri çevirmiş.

Mantık olarak şöyle düşünmüştür. 800 Tl pil olsa 500 Tl de işçlik olsa 1.300 TL tamirine o kadar para vereceğine yenisi daha iyi diye bu şekilde davranmış olabilir. Tabii birde 800 TL pil kalitesi ve dayanaklılığı açısından uzun vade olmayacağını da düşünmüş olabilir.

baştan savan bir cevap ama iyi olarak düşünülebilir kötü olarakda. Benim düşüncem işçilik parası neden ile uğraşmak istemediğinde yana.

O kulaklıktan 2 tane eskittik. Kulaklığı sökmesi biraz sıkıntılı, Kablo bağlantıları uçları çok ince. Yeni uç açıp pile lehimlemek tekrar eski haline gelecek şekilde kapatmak vakit alır ve yorucu olabilir. Benim düşüncem bu arkadaş bu yazdıklarımdan daha kolay yapabilir büyük ihtimal ama işçilik talep etmeyi yakıştıramadığı için uğraşacalk vakit de ayırtmadığından seni geri çevirmiş.

Mantık olarak şöyle düşünmüştür. 800 Tl pil olsa 500 Tl de işçlik olsa 1.300 TL tamirine o kadar para vereceğine yenisi daha iyi diye bu şekilde davranmış olabilir. Tabii birde 800 TL pil kalitesi ve dayanaklılığı açısından uzun vade olmayacağını da düşünmüş olabilir.

baştan savan bir cevap ama iyi olarak düşünülebilir kötü olarakda. Denim düşüncem işçilik parası neden ile uğraşmak istemediğinde yana.
Analizin çok güzel dostum .Benimle harcayacağı vakitle daha başka işlerden daha fazla kazanmak istemiş olabilir.Demekki komşuluk falan hikaye bu işlerde. Böyle mi olmalı? Nasıl olmalı? Çözüm direk yeni kulaklık mı?

Son düzenleme:
Sanırım uğraşmak istemedi. Veya cihazı açtı çözemedi:) tavrı bana pek samimi gelmedi ama bir ihtimal söyledikleri doğru da olabilir.

Bence sen başka bir yere daha göster, sonra karar ver :)

Sanırım uğraşmak istemedi. Veya cihazı açtı çözemedi:) tavrı bana pek samimi gelmedi ama bir ihtimal söyledikleri doğru da olabilir.

Bence sen başka bir yere daha göster, sonra karar ver :)
Bugün ne profesyonel cevaplar geliyor böyle .Yorumun çok güzel dostum.Piyasaya sorayım.Belki tamircinin elinde yeni ama hoporlör arızalı veya şarj modülü arızalı ama bataryası yeni benzer kalitede pili olan başka bir kulaklıktan geçiş yapabilir diye düşünüyorum. İnsaflı bir işcilikle belki canlandırabiliriz yeniden.Çok seviyorum bu kulaklığımı.sesi çok canlı veriyor.Yoksa yeni alacaz .Komşulara ses gitmesin diye neler yapıyorum ben böyle Allahım. 🤭 🤭 🤭

Analizin çok güzel dostum .Benimle harcayacağı vakitle daha başka işlerden daha fazla kazanmak istemiş olabilir.Demekki komşuluk falan hikaye bu işlerde. Böyle mi olmalı? Nasıl olmalı? Çözüm direk yeni kulaklık mı?
çalışanı kurtarmak bana her zaman mantıklı gelmiştir. Ama tabi değip değmeyeceğine dikkat etmek lazım. Pil işi önemli. Suistimale açık bir durum. Tamirci kaliteli pil fiyatına yan sanayi pil takabilir ve kaliteli pil ücretini talep edebilir. Bunu tespit etmenin yolu yok. Ancak bir süre sonra performans düşüşü şarj tutmama sorunu çıktığında anlaşılabilir. O zamanda tamircinin bahanesi çok olur. Zaten küçük pil kapasitesi bu kadardan tutta, herkes sahtekar olmuş sözde orijinal pil aldım abi bende mahcup sana gibisinden o kadar çok bahane üretilir ki. Tavsiyem el beceriniz ve gerekli lehim makineniz varsa kendiniz deneyin. Kulaklık her şekilde şuan atıl durumda tamamen bozulsada bir kaybınız olmaz.

çalışanı kurtarmak bana her zaman mantıklı gelmiştir. Ama tabi değip değmeyeceğine dikkat etmek lazım. Pil işi önemli. Suistimale açık bir durum. Tamirci kaliteli pil fiyatına yan sanayi pil takabilir ve kaliteli pil ücretini talep edebilir. Bunu tespit etmenin yolu yok. Ancak bir süre sonra performans düşüşü şarj tutmama sorunu çıktığında anlaşılabilir. O zamanda tamircinin bahanesi çok olur. Zaten küçük pil kapasitesi bu kadardan tutta, herkes sahtekar olmuş sözde orijinal pil aldım abi bende mahcup sana gibisinden o kadar çok bahane üretilir ki. Tavsiyem el beceriniz ve gerekli lehim makineniz varsa kendiniz deneyin. Kulaklık her şekilde şuan atıl durumda tamamen bozulsada bir kaybınız olmaz.
Ben yeni bir proje bile düşünüyorum.orijinal bataryası şu.
Ekran görüntüsü 2026-04-20 102514.webp

İçini hiç açmadan çerçeve şeklinde JBL Yazısının plastiğini ince uçlu havyayla açarak
Tam JBL yazısının arkasına 3.7v 2500 mAh olan şu laptoptan çıkan kuvvetlı bataryayı monte etmek .

KAFAMDAKİ İŞ ŞÖYLE:

photo_2026-04-20_10-24-03.webp

Pil Yuvası ve Değiştirilebilir batarya . Kulaklık şarj modülü bu bataryayı şarj edebilir veya ola ki şarj modülü bozuldu pili çıkarıp şarj eder kullanırsın.Görseli pek önemli değil ama JBL yazılı kapağı menteşe gibi bantlayıp kapağı açıp pili koyarım kapağı kapatırım diye düşünüyorum. Elimden gelir yani yapabilirim uzun vadeli kalıcı çözüm olur.

Çok mantıklı. Kulaklığın ses kalitesi çok güzel bu yöntem ile hoparlörler bozulana kadar kullanırsın. Havya ile açarken dikkat et kabloları yakarsan işin uzayabilir.

komşuluk bitmiş. siz başkasıyla iletişime geçseniz daha iyi olur
Komşuluğun öldüğünü farkedeli çok oldu da(Diğer konu başlıklarımı okuduysan) yine de fırsat vermek istedim yeni komşuya .Belki bu öyle değildir dedim. Çok efendi çocuk dedim :p yapmaz dedim :p bu çocuk öyle değil dedim.:p hepsi birbirinden değerli komşulara sahip olduğum için çok mutluyum 🤭🤭 iyi ki varlar canlarım dicem de neyse 🤭🤭🤭🤭

Son düzenleme:
Çok mantıklı. Kulaklığın ses kalitesi çok güzel bu yöntem ile hoparlörler bozulana kadar kullanırsın. Havya ile açarken dikkat et kabloları yakarsan işin uzayabilir.
Yakmam.Havya karşıdan çıkacak şekilde değil daire çizerek havyayı ilerletirsin tam kopacağı zaman durup falçatayla kaldırırsın.Kabloya değirmem bile onu .Kulaklık kaliteli .El işçiliğim iyidir bu arada.Ben birazda komşuluğumuz ilerlesin hem para kazansın hemde biraz ondan teknolojik şeyler kaparım mantığıyla yaklaştım .Ama yaklaşımı zayıf herkesi kendin gibi görmeyecekmişsin demekki.Ben olsam zevkle yapardım.Hatta bu yukarıdaki son projeyi yapalım daha uzun ömürlü olur diyerek karşı tarafın mutlu olmasını sağlardım. Çok mu zor insan sevindirmek bu kadar.Bence değil. Gülen yüzünü gördüğün zaman emeğin yerini bulur sende sevinirsin biz böyle biliriz bu işi.

Son düzenleme:
Burada kulaklıktan çok verdiği mesaj konusuna odaklanılmalıdır.Komşuluk ,dostluk bunlar kaybettiğimiz değerler hep.İşin içine menfaat girdiği zaman değişir herşey.İnsan ne zaman parayı amaç değil araç olduğunu idrak eder insani vasıflarını devreye koyarsa (herkes böyle yaparsa) sıkıntıların aşılması o zaman daha mümkün hale gelir bizler için.

Duygusal bağımlılıkların yerini maddi bağımlılıklar aldı maalesef. Kaz gelecek yerden tavuğu esirgeyip koyun hatta dana bekler hale geldi inasanlar. Mahalle kültürü bitip yüksek binalar ve biten komşuluklar çoğaldıkça, birbirine tahammülü kalmayan kitleler oluştu. Şaun 51 yaşındayım. Hayatımdan bugüne kadar yüzlerce kişi geçti. Mevcut durumda sıkıştığımda yanımda olacak hayaıtmda dostum diyeceğim kişi sayısı 10-15 civarındadır. Bu kişlerin çoğu da çoculuktan gelen mahhelle kültürü ile büyüdüğüm arkadaşlarımdır. Eskdiden iyilik yap deniz et denirdi. Şimdi iyilik yaptığımız kişiler bizi denize atacak duruma geldi.

Bu Tarz Ürünler Vucuda Zarar.Kablolu Kullanmakta Fayda Var.

Ek Olarak Pil Maaliyetleri Fazla Olduğu İçin Genelde Cihaz yada Cihazin Yarı Parasına Gelirler Doğrudur.Arkadaşın Eli Yatkın Değilse Belki Zarar Veririm Daha Kötü Olur Diye Söylemiş Olabilir.Cihazi Alın Geriye Yapacak Bişey Yok Sağolun Deyin Geçin.Bu İşi Para İçin Yapıyorsa Zaten Pili Alsa Taksa Etse Astarını Geçer.O Yüzden Kendi İmkanlarınızla Deneyin Olmazsa Çöpe. Alternatif Piller İçin Volt Değerine Dikkat Edin.Orjınal Batarya ile Silindir Piller Arasında Fark Olabilir.Şarj Desarj Durumlarınıda İnceleyin.

Şarja Takınca Kapanma vs Demişsiniz Şarjtan Çıkartınca Mı? Üzerin dekı Devre Elemanları Filan Arızalı İse Belki Kısa Devre vs Vardır Hemen Bitiriyordur.Yanı Batarya 1 2 Yıllık Olsa Belki Yenileme İsteyebilir ama Kesin Batarya Gözüylede Bakmayın Derim

Bu Tarz Ürünler Vucuda Zarar.Kablolu Kullanmakta Fayda Var.

Ek Olarak Pil Maaliyetleri Fazla Olduğu İçin Genelde Cihaz yada Cihazin Yarı Parasına Gelirler Doğrudur.Arkadaşın Eli Yatkın Değilse Belki Zarar Veririm Daha Kötü Olur Diye Söylemiş Olabilir.Cihazi Alın Geriye Yapacak Bişey Yok Sağolun Deyin Geçin.Bu İşi Para İçin Yapıyorsa Zaten Pili Alsa Taksa Etse Astarını Geçer.O Yüzden Kendi İmkanlarınızla Deneyin Olmazsa Çöpe. Alternatif Piller İçin Volt Değerine Dikkat Edin.Orjınal Batarya ile Silindir Piller Arasında Fark Olabilir.Şarj Desarj Durumlarınıda İnceleyin.

Şarja Takınca Kapanma vs Demişsiniz Şarjtan Çıkartınca Mı? Üzerin dekı Devre Elemanları Filan Arızalı İse Belki Kısa Devre vs Vardır Hemen Bitiriyordur.Yanı Batarya 1 2 Yıllık Olsa Belki Yenileme İsteyebilir ama Kesin Batarya Gözüylede Bakmayın Derim
Yok muhtemelen bataryadan 3 yıldır kullanıyorum .Cihazı aldım .Volt değerleri 3.7 V ikisininde
ikiside lityum pil birisi lityum ion birisi lityum polimer .Orjinal lityum polimer biraz daha sıkıştırılmış ve daha uzun ömürlü yeni nesil bi batarya türü.Lityum ion sıkıştırılmamış ama depolama kapasitesi daha yüksek (orijinali 450 mAh bu 2500 mAh) bir pildir.Sonuçta 3.7V u sabit veren bir pil arıyoruz .Bu son derece uygun bir batarya Orijinal bataryada 3 kablo var 2 tane - 1 tane + Doğru bağlanırsa aynı şarj cihazıyla diyelim 1 saat yerine 4 saat şarj edersek dinleme uzunluğu o kadar artar.(Bunu da şöyle hesap edelim 1 saate 450 mAh dolarsa
4 saate 1800 mAh dolar tam kapasite doldurmak pilin ömrünü yer o yüzden 4 saat yeter)

AI Bakışı

JBL kulaklıklar, genellikle 800 TL - 2250 TL ve üzeri fiyat aralıklarında, Pure Bass ses teknolojisi, uzun pil ömrü (57 saate kadar), Bluetooth 5.0/5.3 bağlantısı ve rahat tasarımlarıyla öne çıkar. Tune serisi (520BT/570BT) uygun fiyatlı ve popülerken, üst modeller gürültü engelleme (ANC) sunar.

1 saat şarjla 57 saat çalışabiliyorsa 4 saat şarjla kaç saat çalışır .Sen hesap et.

Cihazı sıfır aldım daha içi hiç açılmadı ve tek elden sadece ben kullandım .Dediğin gibi kısa devre durumu yoksa cihaz çalışacaktır.

Ama bide kısa devre varsa kabloyu bağlar bağlamaz BUM (!) SPİKER AMCA PATLADI olur.. 🤭 🤭 🤭
Ekran görüntüsü 2026-04-20 143630.webp

Ekran görüntüsü 2026-04-20 144013.webp

bence siz batarya bozuk diye ikinci el olarak satın.
pil 800 TL (vermekten kurtulacaksınız)
500 TL'ye sattığınızı düşünürsek.

1300 TL cepte.
zaten kulaklığın sıfırı 1900 TL

artık gerisi sepete eklemekte :)

bence siz batarya bozuk diye ikinci el olarak satın.
pil 800 TL (vermekten kurtulacaksınız)
500 TL'ye sattığınızı düşünürsek.

1300 TL cepte.
zaten kulaklığın sıfırı 1900 TL

artık gerisi sepete eklemekte :)
500 TL ye alan olur mu bilmem ama ben bunu tamir edersem edeceğim kar 1900 tl oluyor ve heryerde en fazla 50 tl ye bulunabilen çıkma laptop bataryası çalıştırabilsin istiyorum. Bide yardımsever elektronikçi arkadaşıma nasıl güzel olmuş mu :cool: kapağını koymak istiyorum. Yine güzel fikir ama benim hedefim daha başka.Teşekkür ediyorum.

500 TL ye alan olur mu bilmem ama ben bunu tamir edersem edeceğim kar 1900 tl oluyor ve heryerde en fazla 50 tl ye bulunabilen çıkma laptop bataryası çalıştırabilsin istiyorum. Bide yardımsever elektronikçi arkadaşıma nasıl güzel olmuş mu :cool: kapağını koymak istiyorum. Yine güzel fikir ama benim hedefim daha başka.Teşekkür ediyorum.
o zaman bildiğin yoldan devam :)

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 681
Geri