Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Emekli maaşıyla araba almak kaç yıl sürer?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Akyol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Emekli maaşıyla araba almak gerçekten mümkün mü, yoksa sadece teoride mi kalıyor? Biraz kabaca hesap yapınca durum pek iç açıcı görünmüyor.

Bugün ortalama bir emekli maaşıyla kenara düzenli para ayırmak zaten zor. Diyelim ki her ay 5.000 TL biriktirebildiniz (ki bu çoğu kişi için oldukça iyimser bir senaryo). Orta segment ikinci el bir araç için yaklaşık 400-500 bin TL gerektiğini düşünürsek, bu parayı biriktirmek 6-8 yıl civarında sürüyor.

Tabii bu hesap bugünün fiyatlarına göre. Araç fiyatları ve enflasyon sürekli arttığı için, siz biriktirdikçe hedef de uzaklaşıyor. Yani pratikte bu süre daha da uzayabiliyor.

Kısacası emekli maaşıyla araba almak tamamen imkansız değil ama ciddi sabır, disiplin ve biraz da şartların değişmemesi gerekiyor. Sizce bu şartlarda araba almak mantıklı mı, yoksa alternatiflere mi yönelmek lazım?

Benzer Konular

Bana göre araba yaşı yüksek ama bakımlı illaki lpg li (hayat şartlarına uygun) parça sıkıntısı olmayan ve ustası kolay bulunabilen,mümkünse 1.6 (sollamaya geçtiği zaman üzmeyen)vergisi düşük (şu an 1.6 lar 591.5 tl 6 aylık) fazla elektronik aksamı bulunmayan(özellikle sensörü olmayan veya çok az olan) araba ve fiyatı ulaşılabilir)son olarak içine bindiğin zaman sıkışmış hissi vermeyen arabadır.Sizce tüm kriterlere uyan en düşük uygun fiyatlı arabalar neler olabilir.? Bu nasıl mesela? Emekliye uyar mı?
photo_2026-04-23_21-07-18.webp

Son düzenleme:
Bana göre araba modeli yüksek ama bakımlı illaki lpg li (hayat şartlarına uygun) parça sıkıntısı olmayan ve ustası kolay bulunabilen,mümkünse 1.6 (sollamaya geçtiği zaman üzmeyen)vergisi düşük (şu an 1.6 lar 591.5 tl 6 aylık) fazla elektronik aksamı bulunmayan(özellikle sensörü olmayan veya çok az olan) araba ve fiyatı ulaşılabilir)son olarak içine bindiğin zaman sıkışmış hissi vermeyen arabadır.Sizce tüm kriterlere uyan en düşük uygun fiyatlı arabalar neler olabilir.?
Renault Clio, Renault Megane, Symbol, Fiat Linea, Albea
ilk aklıma gelenler.

Bi emekli diyelim 55 yaşındaysa 8 sene para biriktirerek 63 yaşında nineyle beraber biner artık .Ulaşılabilir emekli arabası en kısa sürede ulaşabileceği, tamirine güç yetirebilecek, yolda kaldığı zaman yanındaki malzemelerle tamir edebileceği masrafı çok çıkıyorsa arkasına bakmadan hurdaya ayırabileceği,birazda gösterişli ezik arabası gibi görünmeyen ara ara binebileceği ,sürat yapmadığı zaman yakıtı onu üzmeyecek (malum cezalarda yüksek sürat yapmasın zaten bi zahmet)
özetle hakkından gelebileceği türde bir araba olmalıdır diye düşünüyorum.Şu an bir emekli arabayı hiç garajdan çıkarmasa 11000 tl zorunlu trafik sigortası+1200tl zorunlu trafik sigortası+eğer yoksa 3750 fenni muayene(egzos emisyon dahil) ki daha fenni de ne masraf çıkacağı belli değil.hadi 10-12 arası da o olsa yıllık antifrizi yağı filan yok diyelim.Enaz 25-30 bin cebinden çıkıyor .Daha yakıtı hesabedersen yıllık emekli kazancı 20.000 x12= 120000 olan bi emekli için baya bi külfetli bu devirde .Bide ceza 2-3 sefer ceza yediğini düşün yanlış park emniyet kemeri vs. Bide kazaya karıştığını düşünürsek olay daha başka bir boyut kazanır.Emekli için araba çok gerekli değilse lüx olmuş artık bence.

Elektrikli moped de olur 2 kişilik
hem de fiyatları uygun
1.5-2 yıl en kötü 3 yıl içinde alınır

Araba almakla bitmez ki vergisi var benzini var.. Ben arabalardan hiç hoşlanmayan biri olarak elzemde görmüyorum çünkü şuan otobüsle bir yere gitmek daha uygun. Eskiden şu parayla 3 araba alınırdı. hey gidi hey

Bana göre araba yaşı yüksek ama bakımlı illaki lpg li (hayat şartlarına uygun) parça sıkıntısı olmayan ve ustası kolay bulunabilen,mümkünse 1.6 (sollamaya geçtiği zaman üzmeyen)vergisi düşük (şu an 1.6 lar 591.5 tl 6 aylık) fazla elektronik aksamı bulunmayan(özellikle sensörü olmayan veya çok az olan) araba ve fiyatı ulaşılabilir)son olarak içine bindiğin zaman sıkışmış hissi vermeyen arabadır.Sizce tüm kriterlere uyan en düşük uygun fiyatlı arabalar neler olabilir.? Bu nasıl mesela? Emekliye uyar mı?Ekli dosyayı görüntüle 775
eski araba alırsan bi o kadar da masraf yaparsın :D özellikle galveniz şaç yoksa çürüğü çarığı bitmez. kaldı kı mersedesinden forduna kadar fark etmiyor çürüyor gidiyor. ya kafaya takmayacaksın yada şase vs de çürük yoksa o şekilde bineceksin. :D

Elektrikli moped de olur 2 kişilik
hem de fiyatları uygun
1.5-2 yıl en kötü 3 yıl içinde alınır
o dediğin şehir içi 5 10 km lık yollarda olur. yoksa adam köye möye gidiyorsa en kötü tofaş mofaş lazım ona. diğer türlü elektrikli en mantıklısı tabisi.

şu an lpg den en kötü 3 4 tl yakıyor araçlar. emekliyim çok gezerim derse zaten olmaz. kısacası şu şartlarda emekli maaşi ile çok zor birikmiş şart...

eski araba alırsan bi o kadar da masraf yaparsın :D özellikle galveniz şaç yoksa çürüğü çarığı bitmez. kaldı kı mersedesinden forduna kadar fark etmiyor çürüyor gidiyor. ya kafaya takmayacaksın yada şase vs de çürük yoksa o şekilde bineceksin. :D
Eskiyi hurdaya verir o paranın üstüne biraz daha katar çürüksüz yeni muayeneli aynısından bir daha alırsın o bitince bi daha alırsın 🤭 🤭 🤭 yeni muayeneli olunca çürükleri yapılmış oluyor değişik değişik arabaya binersin hem.

Son düzenleme:
Ben konuya farklı açıdan bakıyorum ve her zaman da savunduğum bir durumdur. Neden “Emekli bir araba alabilir mi?” sorusuna cevap arıyoruz. Aynı şekilde bir emekli tatile gidebilir mi? Sinemaya veya tiyatroya ayda kaç defa gider. Bunları kabul edip yukarıdaki şekilde çözüm aradığımız sürece emekliler ve devamında da asgari ücretlilerin bir şeyler alma ihtimali hayal olmanın da altına düşecektir. Ben daha önce de belirtmiştim. Komünist düşünce yapısına sahibim. Eğer ben birilerine para kazandırıyorsam (patron olur, siyasetçi olur) en az onların mal varlığı kadar ama daha düşük seviyede refah düzeyine sahip olmam gerekir. Patron 10 milyonluk araba alıyorsa benimde e naz 1-2 milyonluk araba almam lazım. Patron dubleks 500 metre kare ev alıyorsa benim de 200 metre kare ev almam lazım. Aksine razı olduğumuz sürece biz çalışıp hayal ederiz onları daha fazlasını alıp bize tamahkar olmayı öğütlerler.

Gelelim konumuza. Emekli bir insanın evi yoksa yukarıdaki ihtimaller dahilinde araba alması mümkün değildir. Evi varsa ve tek emekli maaşı ile geçiniyorsa yine çok zor bir ihtimal araba alması. Öyle 8-10 yıl para biriktirip araba almak istediğinde bu sefer ehliyet geçerliliği için muayeneye girmesi gerekecek. Yaş geçmiş refleksler zayıflamış, kulak duymaz gözler gözlüksüz görmez olmuş. Yeni bakalım yenileyebilirsen ehliyeti. Emeklinin hayatı boyunca uğraştığı ve sonunda rahatladım diye kurtulduğu sandığı bütün prosedürler yine karşısına engel olarak çıkar.

Son düzenleme:
Aynı şekilde bir emekli tatile gidebilir mi? Sinemaya veya tiyatroya ayda kaç defa gider. Bunları kabul edip yukarıdaki şekilde çözüm aradığımız sürece emekliler ve devamında da asgari ücretlilerin bir şeyler alma ihtimali hayal olmanın da altına düşecektir.
bunları da ayrı bir konuda tartışırız elbet.

Konuyu açarken düşüncem aslında şöyleydi. Haberlerde de görüyoruz. Emekli maaşını kaptırdı, dolandırıcılar emeklinin birikimini çaldı gibi haberleri. Emeklinin bir miktar birikmişi vardır, üstüne de ekleyebilir mi? düşüncesi kafamda oluştu aslında.

Konuyu açarken düşüncem aslında şöyleydi. Haberlerde de görüyoruz. Emekli maaşını kaptırdı, dolandırıcılar emeklinin birikimini çaldı gibi haberleri. Emeklinin bir miktar birikmişi vardır, üstüne de ekleyebilir mi? düşüncesi kafamda oluştu aslında.
Ben direk genel soruna odaklı algıladım :) İyiyi düşünecek kafa kalmadı ki. O şekilde olabilir tabi. Birikmiş varsa, biraz sıkışır belki ama ayağını yerden kesecek işini görecek bir araba alması mümkün. Bankalar emeklilere faizsiz kredi veriyor zaman zaman. Kredi çekip yatırım yaparak biraz daha hızlı biriktirebilir.

emeklilerin çoğu maluım çalışıp kıdem tazminatı alanlardır. eğer maaşi yüksekse zaten ev alamasa bile araba rahat alır.

Emeklilere faizsiz kredi olduğunu bilmiyordum. Merak ettim baktım ama net bulamadım nereler ne kadar veriyor

Emeklilere faizsiz kredi olduğunu bilmiyordum. Merak ettim baktım ama net bulamadım nereler ne kadar veriyor
Ben Akbank da bir kaç defa denk geldim. Ama öyle yüksek miktarlar değil. Yatırım için parayı önden alıp altına çevirse geri ödemesi bittiğinde altın yükselişi kadar kazanç sağlar. Bana arada denk geliyor. Bu aralar denk gelirse detaylı yazarım.

Araba alan insan sadece direksiyon çeviren insan değildir arkadaşlar.Dışarıdan öyle gözükür sadece.Bütün vergi yükünü sigorta belasını sürekli artan yakıt maliyetlerini bakım tamir maliyetlerini kabullenen ve kaldırabilecek ve bu masrafları ödemeye devam edebilecek güce sahip olan insandır.Bugün sanayiye gittiğinizde Usta 1000 tl den aşağı eline anahtar almıyor .Yedek parça fiyatları almış başını gitmiş hele bide parçası az bulunuyorsa ya pahallı alırsın yada çıkmacı çıkmacı gezer durursun çoğunlukla da birebir uyan bulamazsın ustaya uydutturursun o parçayı. O yüzden birikimi olmayıp kuru emekli maaşına güvenerek araba alan insan yanılır .Çünkü maaş sabittir masrafsa ne çıkacağı belli değildir.

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 560
Geri