Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

İade edilen şişeler nasıl geri dönüştürülüyor?

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
DOA şişe iade sistemi ile ülkemizde geri dönüşüm bir adım ileri gitti. Büyük şehirlerde yaygın olan geri dönüşüm süreci küçük ilçelere kadar yayıldı.

Sadece maddi olarak mı dönüşüm yapılıyor, yoksa geri dönüşüm bilinci arttı mı? Bunun net cevabını vermek için daha erken diye düşünüyorum. Peki asıl konumuza gelelim. Araştırmalarımla elde ettiğim bilgileri, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Özellikle en çok toplanan PET şişelerin endüstriyel boyutta geri dönüşümü sadece toplamakla bitmiyor. Plastik polimer yapısının korunması ve iade sistemindeki kalite kontrol adımları, bu sürecin kaderini belirliyor.

DOA şişe iade sisteminde toplanan PET ambalajlar kırma tesislerine gitmeden önce optik ayrıştırıcılardan geçiyor. Bu aşamada polimer türü ve renk ayrımı yapılıyor.

Yüksek kaliteli üretim için hammadde saflığı önemli. Kırma ve yıkama adımlarında sıcak yıkama çözeltileri kullanılıyor. Şişe üzerindeki etiket tutkalları ve yüzey kirleri bu şekilde temizleniyor. Temizlenen çapaklar eritilip re-granüle hale getiriliyor. Bu esnada iç viskozite yani IV değeri denetleniyor.

Evet bunlar biraz teknik detaylar. Ama işlem bu şekilde işliyor.

Isıl işlem sırasında polimer zincirlerinin kopmaması için termal süreçler çok hassas yönetiliyor. Gıda temasına uygun malzeme elde etmek için çeşitli teknik adımlar devreye giriyor. Vakum altında yüksek sıcaklık uygulanarak plastik yapısındaki uçucu maddeler uzaklaştırılıyor. Elde edilen geri dönüştürülmüş granüller orijinal PET kalitesine çok yakın bir mekanik dayanım sunuyor.

Yani şişeler belirli işlem ve granüle hale getirildikten sonra tekrardan pet olarak kullanılıyor.

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 30
Geri