Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Karbon ayak izi hakkında

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Gezgin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Gezgin

Evin Müdavimi
Evin Durumu
Kiracı
Selam arkadaşlar, karbon ayak izi hakkında ne biliyorsunuz? Gelin bu konu başlığı altında tartışalım.

Bilgiler paslaşalım birbirimizle. Karbon ayak izi nasıl ölçülür, ne kadar olmalıdır, karbon ayak izine sebep olan unsırlar, nasıl azaltılır gibi birçok konu üretebiliriz.

Forum yönetimi daha iyi bilir, tek konu altında mı mantıklkı yoksa ayrı ayrı konular mı mantıklı olur? burda başlayalım gerekirse yeni konular açarız.

KARBON AYAK İZİ NEDİR?
Yaptıklarımızla, hareketlerimizle, davranışlarımızla doğaya saldığımız sera gazına karbon ayak izi deniliyormuş. Yani hepimiz istesekte istemesekte karbon ayak izi üretiyoruz.

Elektrikli her cihazı kullanmak karbon ayak izi oluştururmuş. Araba kullanmak, haliyle seyahat etmek gibi. Birreysel ve fuzuli olarak, eğlencesine yapılan her şeyde karbon ayak izimizi arttırıyormuşuz.

Geri dönüşüm yapmak, toplu taşıma kullanmak gibi durumlar ile karbon ayak izini azaltabilirmişiz.

Benzer Konular

Günlük hayatta bir kişi çok sıradan hareketlerle bile karbon ayak izi üretebilirmiş. Örnekler şu şekilde:

-Her gün işe gitmek, okula gitmek ya da bir yere uğramak için kullandığımı araçlar, taksiler dizel/benzin gibi yakıt kullanıyor. bu da doğrudan havaya, doğaya karbon salınımı yapıyor. Kısa mesafe bile kullnmka ciddi karbon ayak izi oluştururmuş.

- Evdeki basit görünen davranışlarımız da bir örnek. Enerji fosil yakıtlardan geliyorsa, dolaylı olarak karbon üretmiş oluyormuşuz
  • Işıkları açık bırakmak
  • Klima veya kombi kullanmak
  • Televizyon, bilgisayar, şarj aletleri
  • Sıcak su kullanımı, termosifon ve şofben çalıştırmak (duş almak gibi)
-Yiyecekleri israf etmek, sürekli olarak yeni ürünlerin üretimini sağlıyor. Bu ürünlerin üretimi ile fabrikalarda-işyerlerinde karbon salınımı artıyor. Bu yüzden gıdaları tamamen bitirmek, geri dönüştürülebilir ürünleri çöpe atmamak önemliymiş.

Aklıma güzel bir proje geldi. Daha doğrusu yapılan bir çalışma ama bunu foruma taşımayı düşünüyorum.

"Eskiyi atma, ihtiyaç sahibine ver" isimli bir projeyi foruma taşısak nasıl olur?

Evden atmak istediğiniz kullanılabilir şekilde olacak eşyaları forumda ilan gibi paylaşıp başkalarının almasını sağlayabiliriz. Ne dersiniz?

bence de güzel bir konu..

bundan yıllar yıllar önce belki hatırlayanlar olur ozon tabakası diye bir konu vardı ama sonra ne olduysa bu mevzu hiç bir yerde dile getirilmiyor..!!! bence ileride bu "karbon ayak izi" denilen olaya da aynı şey olacak?

belki de bu; bir söylenti bir komplo teorisi olan, insanları tam kontrol altına alınması için yapılan "çalışmak, din, spor" gibi şeylerden birisidir..!!! eğer insan denilen canlıyı kontrol altında tutmazsalar dünya yaşantımız Batman filminde ki Gotham City gibi olur buna emin olun..

Selam arkadaşlar, karbon ayak izi hakkında ne biliyorsunuz? Gelin bu konu başlığı altında tartışalım.

Bilgiler paslaşalım birbirimizle. Karbon ayak izi nasıl ölçülür, ne kadar olmalıdır, karbon ayak izine sebep olan unsırlar, nasıl azaltılır gibi birçok konu üretebiliriz.

Forum yönetimi daha iyi bilir, tek konu altında mı mantıklkı yoksa ayrı ayrı konular mı mantıklı olur? burda başlayalım gerekirse yeni konular açarız.

KARBON AYAK İZİ NEDİR?
Yaptıklarımızla, hareketlerimizle, davranışlarımızla doğaya saldığımız sera gazına karbon ayak izi deniliyormuş. Yani hepimiz istesekte istemesekte karbon ayak izi üretiyoruz.

Elektrikli her cihazı kullanmak karbon ayak izi oluştururmuş. Araba kullanmak, haliyle seyahat etmek gibi. Birreysel ve fuzuli olarak, eğlencesine yapılan her şeyde karbon ayak izimizi arttırıyormuşuz.

Geri dönüşüm yapmak, toplu taşıma kullanmak gibi durumlar ile karbon ayak izini azaltabilirmişiz.
Karbon ayak izimiz alarm verici seviyelere gelmiş diyorlar. Durum bu olsa da bu oranı azaltmaya yönelik farkındalık ve gelişi güzel eylemlerin artması sevindirici. Dünya çapında sürdürülebilir yöntemlere olan talep giderek artıyor. Peki bu yöntemler? Aslında hayal gücümüzü pek de zorlamadan evimizde yapabileceğimiz ufak tefek düzenlemeler bunlar. Elektrikli kullanımları azaltmak mümkün mü? Hayatta kullandığımız herşey karbon izi artışı ise alışmış yaşantımızı değiştirmek kolay olacak mı? Bilemiyorum.

Aklıma güzel bir proje geldi. Daha doğrusu yapılan bir çalışma ama bunu foruma taşımayı düşünüyorum.

"Eskiyi atma, ihtiyaç sahibine ver" isimli bir projeyi foruma taşısak nasıl olur?

Evden atmak istediğiniz kullanılabilir şekilde olacak eşyaları forumda ilan gibi paylaşıp başkalarının almasını sağlayabiliriz. Ne dersiniz?
mükemmel fikir
şahsen ben alıcı taraf olabilirim :)
olurda taşınacak olur isem
satıcı taraf da olurum

mükemmel fikir
şahsen ben alıcı taraf olabilirim :)
olurda taşınacak olur isem
satıcı taraf da olurum
Harika gerçekten! Daha önce nasıl aklıma gelmemiş. Hem böylelikle forumu takip eden diğer arkadaşlar için de örnek olmuş olur bu davranış.

Harika gerçekten! Daha önce nasıl aklıma gelmemiş. Hem böylelikle forumu takip eden diğer arkadaşlar için de örnek olmuş olur bu davranış.
bazı insanlar sırf takımı bozuldu diye bütün kase,bardak,tabak vs atıyor
ben şok
kanepeleri değiştiriyorlar
eskidi deyip 4,5 yıllık kanepe , koltukları atıyorlar
tamam onlar için çöp olabilir zengindir ama ver bi fakire ucuzdan
hem hayır duası alır hem de sevindirmiş olursun garibanları

Son düzenleme:
bazı insanlar sırf takımı bozuldu diye bğtün kase,bardak,tabak vs atıyor
ben şok
kanepeleri değiştiriyorlar
eskidi deyip 4,5 yıllık kanepe , koltukları atıyorlar
tamam onlar için çöp olabilir zengindir ama ver bi fakire ucuzdan
hem hayır duası alır hem de sevindirmiş olursun garibanları
8 yıldır kendim yaşıyorum. Hala aynı eşyalar. Ama şöyle tabiki bir halı bir aksesuar bir boy aynası tabiki aldım zamanla. Ama hiçbirini değiştirirken atmadım. Hep paylaşımcı davrandım. Kırıldı diye takım atmak galiba şımarıklık😬

8 yıldır kendim yaşıyorum. Hala aynı eşyalar. Ama şöyle tabiki bir halı bir aksesuar bir boy aynası tabiki aldım zamanla. Ama hiçbirini değiştirirken atmadım. Hep paylaşımcı davrandım. Kırıldı diye takım atmak galiba şımarıklık😬
kırıldı diye takım atmak
israftan başka bişey değil
maddi durumumuz iyi değil bi
komşu biliyo ama hiç umursamıyo
çoğunlukla eşyaları attıktan sonra haberimiz oluyor
atacağına haber verseydin diyoruz aaaa unutmuşuuum diyo
zenginler ya anında unutuyolar
ya da umursamıyolar

Başka bir komşumuz
Allah razı olsun
alt kattaki komşumuz taşınıyordu
onlarda yeni zenginlediler
0 dan ev döşeme parasına sahip oldular bize de yeni- eski
az kırık - sağlam ne varsa verdiler
işimize yaramayacak olanları attık
çok kırık dökük olanları tabiki.
Bayağı cebimizi rahatlattı
Maddi durum açısından rahatlarsak
ihtiyaç sahiplerine ulaştırıcaz.
Ya da forumdan birileri de alabilir.

kırıldı diye takım atmak
ya da umursamıyolar

Başka bir komşumuz
Allah razı olsun
Ne güzel anlatmışsınız. Duyarlılığınız keşke herkeste olsa. Bir akım başlatmak her zaman iyidir. Bizim açtığımız bir konu çok hayatlara dokunabilir.

Fikir olarak gayet mantıklı yardımseverliği pekiştirici buluyorum.Burada 1.adım fikir .2.adımımız prosedür ne tür ürünler giyecek türü mü? (hijyen önemli) aksesuar mı,mobilya eşyası mı(şehir farkı nedeniyle nakliye masrafı göz önünde bulundurularak) çocuklar için oyuncak mı?(yine hijyene dikkat ayıcık türü yünlü tüylü olabilecek oyuncaklar gözönünde bulundurularak plastik kalitesi olmayan ürünler kapsamdışı bırakılarak),eletronik aletler mi (çalışan tüplü televizyon var alın bunu gibi değil de işe yarar tablet olur ama eski versiyon değildir bi kenarda duruyordur o şekilde)elektrikli aletler mi (standartlara uygun kabloları yıpranmamış mümkünse markalı) alan kişinin işine yarayacak tipte (rondo,airfryer,elektrik süpürgesi.el blenderi gibi) önce bunları belirlemeli daha sonra kargo ve ulaşım masrafları iki tarafı da sıkıntıya sokmayacaksa bu işlere başlanmalı .Dediğim gibi bunu bi prosedür haline getirmeli uygun olanlar forum yöneticisi yada yardımcısı tarafından denetlenmeli,kanuna aykırı ticarete girmeyecek şekilde (çünkü bunun yükümlülüğü var.Foruma ceza ve hatta kapatılmaya kadar bunlar araştırılarak )sakıncası yoksa ihtiyaç sahiplerini sevindirmek amaçlı yapılabilir. Güzel bi durum.

Fikir olarak gayet mantıklı yardımseverliği pekiştirici buluyorum.Burada 1.adım fikir .2.adımımız prosedür ne tür ürünler giyecek türü mü? (hijyen önemli) aksesuar mı,mobilya eşyası mı(şehir farkı nedeniyle nakliye masrafı göz önünde bulundurularak) çocuklar için oyuncak mı?(yine hijyene dikkat ayıcık türü yünlü tüylü olabilecek oyuncaklar gözönünde bulundurularak plastik kalitesi olmayan ürünler kapsamdışı bırakılarak),eletronik aletler mi (çalışan tüplü televizyon var alın bunu gibi değil de işe yarar tablet olur ama eski versiyon değildir bi kenarda duruyordur o şekilde)elektrikli aletler mi (standartlara uygun kabloları yıpranmamış mümkünse markalı) alan kişinin işine yarayacak tipte (rondo,airfryer,elektrik süpürgesi.el blenderi gibi) önce bunları belirlemeli daha sonra kargo ve ulaşım masrafları iki tarafı da sıkıntıya sokmayacaksa bu işlere başlanmalı .Dediğim gibi bunu bi prosedür haline getirmeli uygun olanlar forum yöneticisi yada yardımcısı tarafından denetlenmeli,kanuna aykırı ticarete girmeyecek şekilde (çünkü bunun yükümlülüğü var.Foruma ceza ve hatta kapatılmaya kadar bunlar araştırılarak )sakıncası yoksa ihtiyaç sahiplerini sevindirmek amaçlı yapılabilir. Güzel bi durum.

Anlattığım konu üzerinde çalışıyorum. Buna özel bir şablon oluşturup üyelerin bu şablona göre konu açmasını sağlayabilirsem her şey çok güzel olur. Örnek;

Ürün türü: Giysi, eşya, mobilya, ayakakbı
Ürün durumu: iyi, kötü, çok kötü gibi
Ürün temizliği: temiz, az kirli, çok kirli
Teslimat: Kargo yapılacak, elden (kapıdan) verilecek
Kargo ücreti: Sahibine ait, alıcıya ait
Ürün hakkında detaylar: kullanılabilir durumda mı? nerelerinde hasar var? eksikleri vs tüm detaylar paylaşılacak.
Fotoğraflar: .....
İletişim: İster açıkça iletişim bilgisi verecek, isterse DM üzerinden iletişim kuracak.

tüm bölümlerin doldurulması şartı istenecek. alıcı ürün hakkında tüm bilgilere ulaşacak.

kırıldı diye takım atmak
ya da umursamıyolar

Başka bir komşumuz
Allah razı olsun
Ne güzel anlatmışsınız. Duyarlılığınız keşke herkeste olsa. Bir akım başlatmak her zaman iyidir. Bizim açtığımız bir konu çok hayatkara
Bu yönde ilerlememiz doğacak sakıncalarıda engelleyecektir. güzel olmuş.
🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

Sevgili Elena bu forum için katkılarınızı çok değerli bulduğumu söylemek istiyorum .Foruma pozitif yönde desteğiniz takdire şayan .Umarım başarıya ulaşır.

Sevgili Elena bu forum için katkılarınızı çok değerli bulduğumu söylemek istiyorum .Foruma pozitif yönde desteğiniz takdire şayan .Umarım başarıya ulaşır.
Ben ayrıca kendimce bu konuyu derinlemesine araştırma fırsatı bulmuş oldum. Gerçekten bu kadar önemli bir konuda bilinçlenmek ve etrafı bilinçli hale getirmek esas görevimiz olmalı. Mesela benim de dahil hepimizin aracı var. Bu araçları hafta sonları kullanıp, hafta içi ulaşım araçlarını tercih etmek en önemli etken. Bu bazen kulağa itici gelebilir. Ama çok önemli. Beslenmeden tutun, su tasarrufu da önemli. Harcanan bütün enerjiyi bir hamlede bitirmek mümkün görünmüyor. Azaltarak ilerlemek lazım. Geri dönüşüm konusunda ise hem fikiriz. Eşya konusunda ise başlarken, rutin hayatımızı düzene sokmamız da lazım. Yeşil alan rutini için de bir eğilim göstermek istiyorum. Bakalım rutinleri değiştirmek için adım adım...

Anlattığım konu üzerinde çalışıyorum. Buna özel bir şablon oluşturup üyelerin bu şablona göre konu açmasını sağlayabilirsem her şey çok güzel olur. Örnek;

Ürün türü: Giysi, eşya, mobilya, ayakakbı
Ürün durumu: iyi, kötü, çok kötü gibi
Ürün temizliği: temiz, az kirli, çok kirli
Teslimat: Kargo yapılacak, elden (kapıdan) verilecek
Kargo ücreti: Sahibine ait, alıcıya ait
Ürün hakkında detaylar: kullanılabilir durumda mı? nerelerinde hasar var? eksikleri vs tüm detaylar paylaşılacak.
Fotoğraflar: .....
İletişim: İster açıkça iletişim bilgisi verecek, isterse DM üzerinden iletişim kuracak.

tüm bölümlerin doldurulması şartı istenecek. alıcı ürün hakkında tüm bilgilere ulaşacak.
Burada şu bilgide mutlaka sorulacak.Vereceğiniz bu şey size mi ait? Aile içerisindeki birine ait sormadan izinsizce verilen birşey sonradan baş ağrısı çıkarabilir.

Burada şu bilgide mutlaka sorulacak.Vereceğiniz bu şey size mi ait? Aile içerisindeki birine ait sormadan izinsizce verilen birşey sonradan baş ağrısı çıkarabilir.
mantıklı
bunu niye kimse yapsın ki
ha çocuksa yapabilir
ya da hayırsız insan da yapabilir :)

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 778
Geri