Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Konut sigortası gereksiz mi?

Sorgumurat

Evin Müdavimi
🤝Yardımsever
Meslek
Sigorta Hizmetleri
Evin Durumu
Ev Sahibi
İlişki Durumu
Evli
Konut sigortası gereksiz değildir; aksine evinizi ve bütçenizi beklenmedik büyük masraflara karşı koruyan kritik bir güvencedir. Türkiye'de yasal olarak yaptırılması zorunlu olmasa da (DASK hariç), sunduğu geniş kapsamlı teminatlar nedeniyle uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilir.

Konut sigortasının neden önemli olduğunu şu başlıklarla özetleyebiliriz:

DASK’ın Yetmediği Durumlar: Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) sadece depremin binaya verdiği zararı belirli limitler dahilinde karşılar. Konut sigortası ise binanın gerçek değerini korur ve DASK'ın ödemediği kısımları tamamlar.

Eşya Güvencesi: Yangın, hırsızlık, sel veya su baskını gibi durumlarda sadece eviniz değil, içindeki mobilya, beyaz eşya ve elektronik cihazlar da sigorta kapsamına girer.

Komşulara Verilen Zararlar: Kendi evinizdeki bir su kaçağının alt kata sızması gibi durumlarda, komşunuzun hasarını da poliçeniz karşılayabilir.

Asistans Hizmetleri: Çoğu poliçe; çilingir, tesisatçı, elektrikçi gönderimi gibi günlük hayatta sıkça ihtiyaç duyulan ücretsiz servisleri de içerir.

Kredi Süreçleri: Bankalar konut kredisi kullandırırken risklerini minimize etmek için genellikle konut sigortası yaptırılmasını talep ederler.

Özetle, konut sigortası düşük bir yıllık prim karşılığında, evinizin başına gelebilecek ve bütçenizi sarsacak büyük riskleri üzerinizden alır.

Konut sigortasında dikkate edilmesi geren en önemli konu muafiyet kapsamları ve eşya bedelleri limitinin kontrol edilmesidir. Evinizdeki eşyaların tahmini tutarını poliçeye doğru aktarıldığını ve herhangi bir olay olduğunda muafiyet uygulanmaması hususunda ilgili maddelerin dikkatli okunması gereklidir.

Konut sigortasının DASK sigortası ile karıştırılmaması gereklidir. DASK sigortası herhangi bir doğal afet sonucu oluşan bina hasarları kapsar. Aşağıda DASK açıklaması mevcuttur.

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası), depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami veya yer kayması gibi doğal afetlerin binada doğrudan neden olduğu maddi zararları poliçe limitleri dahilinde karşılar.

DASK Kapsamındaki Bölümler

Poliçe, binanın tamamen ya da kısmen zarar görmesi durumunda aşağıdaki yapı bölümlerini güvence altına alır:

Taşıyıcı Sistemler: Temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar ve bahçe duvarları.

Yapısal Öğeler: Kolonlar, kirişler, tavanlar, tabanlar ve merdivenler.

Ortak Alanlar: Sahanlıklar, koridorlar, asansörler ve çatılar.

İnce İşçilik: Duvar çatlakları gibi yüzey hasarları da teminat dahilindedir.

Karşılanmayan Durumlar

DASK sadece binadaki maddi hasara odaklanır; aşağıdaki kalemleri karşılamaz:

Eşyalar: Ev içindeki mobilya, elektronik ve diğer kişisel eşyalar (Bunlar için Konut Sigortası gereklidir).

Bedeni Zararlar: Vefat, yaralanma veya sakatlık durumları.

Dolaylı Zararlar: Enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması veya kira mahrumiyeti.

Manevi Tazminat: Deprem kaynaklı manevi zarar talepleri.

Önemli Detaylar

Muafiyet: Belirlenen her hasar için genellikle %2 oranında bir muafiyet uygulanır; bu tutarın altındaki küçük hasarlar sigorta tarafından ödenmez.

Limit: Sigorta bedeli, binanın yeniden yapım maliyetine göre belirlenen bir azami limit ile sınırlıdır. Eğer evin değeri bu limiti aşıyorsa, aradaki fark için ek olarak İhtiyari Konut Sigortası yaptırılması önerilir.

diyelim ki ev sahibiyiz. Eşyalı olarak evi kiraladık ve kiracı eşyalara zarar verdi. Bunu da karşılar mı? Veya kiracının vereceği tüm zararları karşılar mı ?

diyelim ki ev sahibiyiz. Eşyalı olarak evi kiraladık ve kiracı eşyalara zarar verdi. Bunu da karşılar mı? Veya kiracının vereceği tüm zararları karşılar mı ?
kasten verilen zararlar karşılanmaz. Bu kısım muafiyetler bölümünde belirtilir. Herhangi bir dış etken veya hırsızlık konularında genelde geçerlidir.

EK bilgi: cevap biraz kısa oldu ve belirsizlik var gibi. Bu soruya tam cevap olarak, bahsedilen şekilde eşyalıkiraya verilen bir evde hırsızlık, su kaçağı nedeni ile komşu dairelere verilen hasarlari koşmşu dairede su kaçağı nedeni ile bizim dairede oluşan hasarlar, yüksek gerilim ve elektrik kaçağı nedeni ile oluşan hasarlar (bunların itfaiye veya yetkili kurum tarafında raporlanması gerekli) gibi hasarla karılanır.

Ancak daire boş olarak kiraya verildiyse kiracının kendi eşya değerine göre bir poliçe yaptırması gerekli. Bu poliçe yukarıda saydığım teminatları kapsar. Kiracı kötü niyetli ise poliçe masrafını kiradan düşmek isteyebilir. Kannuni boyutu hakkında tam bilgim yok ancak karşılıklı anlaşmayta bağlı bir durum olacğaını düşünüyorum.

Son düzenleme:
Genelde Dask zorunlu olunca 1 kere yaptırılıyor sonra kimse yaptırmıyor. Kiracıyım 1 kere Dask yaptırıldı. Ailem de 12 yıldır kendi evinde Dask falan yapılmıyor. Birazda deprem riski çok az olan bir yerde yaşadığımız için biz umursamıyoruz ama ne olacağını bilemeyiz.

Ben asıl konut sigortası neleri karşılar buna daha çok odaklandım. Bizim buralarda kömürlü kalorifer sistemleri var. Haliyle Baca yangınları fazla. Ayrıca elektrik nedenli hasarlara karşı hep düşünce içindeyim. Unutmuştum şimdi fiyat araştırması yapma zamanı :)

Genelde Dask zorunlu olunca 1 kere yaptırılıyor sonra kimse yaptırmıyor. Kiracıyım 1 kere Dask yaptırıldı. Ailem de 12 yıldır kendi evinde Dask falan yapılmıyor. Birazda deprem riski çok az olan bir yerde yaşadığımız için biz umursamıyoruz ama ne olacağını bilemeyiz.

Ben asıl konut sigortası neleri karşılar buna daha çok odaklandım. Bizim buralarda kömürlü kalorifer sistemleri var. Haliyle Baca yangınları fazla. Ayrıca elektrik nedenli hasarlara karşı hep düşünce içindeyim. Unutmuştum şimdi fiyat araştırması yapma zamanı :)
benim poliçenin detaylarını fotoğraflayayım atarım sana bir incelersin.

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 273
Geri