Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Yeni kullanıma açılan 5g ile aldığım internet hızı

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Akyol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Akyol

Admin
🛡 Kurucu
Meslek
Bilişim / İnternet
Evin Durumu
Kiracı
Bugün 5g teknolojisi Türkiye’de aktif oldu. Başka sitelerdeki yazıları görünce bakayım dedim bende de 5g aktif olmuş. Hiç farkında değildim. Aldığım hıza bakayım dedim ve sonuç: 140 mbps

Kullandığım operatör Vodafone
İlerleyen günlerde aynı hızı almaya devam edecek miyiz? Merak ediyorum.

IMG_7449.webp

Sonra merak edip tekrar 4g’ye geçiş yaptım. Bu seferde 80 mbps aldım. Sanırım limitleri yükseltmişler. Normalde bu hızları alamıyorduk.

IMG_7450.webp

Benzer Konular

photo_2026-03-31_21-39-16.webp
photo_2026-03-31_21-39-27.webp

be
photo_2026-03-31_21-39-33.webp

Bende merak ettim evet 5G ye geçmişiz ama hız bizde çok zayıf merkezde olmamıza rağmen.

5g sanırım henüz daha tam olarak her yere ulaşmadı ondan dolayı da bazı kişiler düşük internet hızı alıyor. peki ya 5gye telefonlar otomatik geçiş yaptı. 5g paketimiz yok ek fatura mı çıkacak bize

5G benimde şuan da aktif. Daha hızlı ve internet akışının daha üst seviyelere ulaştığını görebiliyorum. Zaten buradaki amaç herkesi 5G genelinde toplamak o yüzden diğer verileri yavaşlatma yoluna gidiyorlar diye de kafamda düşünmüyor değilim.. Açıkçası teknoloji bu kadar ilerlemişken ben olumlu görüyorum. Tabi fark göremeyen kullanıcılar da olabilir, biraz da bölgenin internet hızıyla alakalı diye düşünüyorum. Bende yüksek hız görüyorum tabi ilk başlarda bunun daha yüksek sonra azaltılacak olduğu düşüncesi içindeyim 🙏🏻

telefon üzerinden 4,5g kullananların 5g hızı çok anlamayacağı söyleniyor. ki gerçekten öyle. zaten bize 80-100 mbps hız vermeleri gerekirken 20-30 veriyorlar 4,5g ile.
5g'ye geçiş yapınca da bir şey farketmeyecek. Boş yere paket almaya fazla para ödemeye gerk yok

Benimde bahsettiğim gibi 5G hızıyla dikkat çekip bir merkezde toplayıp yavaslatma yapacaklarını düşünüyorum. Şuan evet çok hızlı gözüküyor ama kalıcılığı olmayacak..

Hiç bir anlamı yok boş beleş işler dedikleri gibi. Ayrıca telefonumda 5 g var ama 5g tercih edilebilir de zaten ama 5g değil nasıl oluyor anlamadım çok da mühim değil.

Bugün 5g teknolojisi Türkiye’de aktif oldu. Başka sitelerdeki yazıları görünce bakayım dedim bende de 5g aktif olmuş. Hiç farkında değildim. Aldığım hıza bakayım dedim ve sonuç: 140 mbps

Kullandığım operatör Vodafone
İlerleyen günlerde aynı hızı almaya devam edecek miyiz? Merak ediyorum.

Ekli dosyayı görüntüle 307

Sonra merak edip tekrar 4g’ye geçiş yaptım. Bu seferde 80 mbps aldım. Sanırım limitleri yükseltmişler. Normalde bu hızları alamıyorduk.

Ekli dosyayı görüntüle 308
5G telefon ve cekım alanına gore farklılık gösterse de oldukça iyi buldum. Kesinlikle ben tavsıye ediyorum

Bilmem ki hiç bakmadım mühim değil de yani 5 g için hattımı değiştiremem açıklama için sağol.
5g umrumda değil
bana 3g hızı yetiyor
ilk 4.5g dediklerinde de
pek umrumda olmamıştı ama denemek için birkaç gün 4.5g aktif etmiştim. GB leri üfürüyo
boşveerr deyip 3g ye dönmüştüm.

• Kaynak yazeka yz. YaCevap · Teknoloji
    Kırsal İnternet Sorununa Çözüm: Altyapı Yatırımları ve Yeni Hedefler:
    KIRSAL MAHALLELERE MOBİL VE SABİT BAZ İSTASYONU MÜJDESİ
    Kırsal bölgelerde mobil iletişim altyapısı yatırımları, Türkiye’de çoğunlukla Evrensel Hizmet çerçevesinde, altyapı paylaşımı ve düşük frekanslı bantlar ile “son mil” kapsama açma mantığıyla yürüyor. Temel hedefler; mobil kapsamanın köylere götürülmesi, 4.5G genişbant erişiminin yaygınlaştırılması ve daha uzun vadede 5G ile kırsal erişimi güçlendirme şeklinde özetleniyor.

• Türkiye’de mevcut yatırımlar ve modeller
    Evrensel Hizmet ile kırsal kapsama: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve BTK’nın yürüttüğü evrensel hizmet projeleriyle, nüfusu 500’den az ve daha önce mobil hizmet götürülememiş kırsal yerleşim yerlerinde mobil haberleşme altyapısı kuruluyor. 2026 Performans Programı’nda hedef; altyapısı kurulan yerleşim yeri sayısının 3.905’e çıkarılması ve bu kapsamda 214 yeni yerleşim yerinin mobil hizmete kavuşması.

• Açık altyapı ve ortak yatırım modeli: 4.5G kapsama açma ihalesinde, operatörler arasında altyapı paylaşımına dayalı iş birliği modeli öne çıkıyor; kurulan altyapının diğer operatörler ve aboneler tarafından da kullanılabileceği vurgulanıyor .

• Yerli ve milli ekipman hedefi: Evrensel hizmet projelerinde, özellikle ULAK baz istasyonu kullanımına odaklanıldığı ve uzun vadede altyapının yerli ve milli ürünlerle güçlendirilmesi hedeflendiği belirtiliyor.

• Uydu ile tamamlama: Kırsal erişimde uydu teknolojilerinin de kapsama genişletme araçlarından biri olarak anıldığı görülüyor.

• Kırsal alanlarda kullanılan teknoloji tercihleri
    4.5G/LTE ile genişbant yaygınlığı: Kırsalda en pratik “hızlı internet” kalemi olarak 4.5G’nin ana omurga olduğu, özellikle düşük frekans bantlarıyla geniş kapsama hedeflendiği vurgulanıyor 29.
    5G’de kırsal rolü: 5G’nin kırsalda “önce hız” değil, kapsama ve erişilebilirlik açısından da stratejik bir tamamlayıcı olarak görüldüğü, ayrıca makineler arası haberleşme ve akıllı ulaşım gibi use-case’lerle ilişkilendirildiği ifade ediliyor.

• Düşük frekans mantığı: 700 MHz bandının “geniş kapsama” için kırsalda kritik olduğu, 3.5 GHz bandının ise daha çok yoğun bölgelerde yüksek kapasite için kullanıldığı yaklaşımı, 5G spektrum planlamasında da öne çıkıyor.

• Hedefler ve ölçülebilir çıktılar
    Yerleşim yeri bazlı hedefler: Evrensel hizmet kapsamında, mobil haberleşme altyapısı kurulan yerleşim yeri sayısının artırılması ve “hiçbir operatörün götürmediği” noktalara hizmet götürülmesi hedefi net biçimde yer alıyor.

• 4.5G ile kırsal genişbant: 4.5G tabanlı altyapı kurulumu ile kırsal kesime mobil ses ve genişbant internet götürülmesi hedefi, ihale ve proje açıklamalarında açıkça geçiyor.

• Kapsama artışı beklentisi: Kırsal kapsama açma yatırımlarıyla toplam kapsama oranının daha da yükseltilmesi hedefi, ayrıca 5G ile kırsal erişimin güçlenmesi beklentisi gündeme geliyor.

• Kırsal altyapıda karşılaşılan temel zorluklar
    Coğrafi zorluklar ve yüksek CAPEX: Dağlık arazi, uzaklık ve düşük nüfus yoğunluğu nedeniyle kırsal noktaların maliyetinin yüksek olması, piyasa başını başına çekmeyi zorlaştırıyor.

• Altyapı paylaşımı koordinasyonu: Ortak yatırım ve açık altyapı modeli daha verimli görünse de, paylaşımda teknik ve ticari koordinasyonun sürekli yönetilmesi gerekiyor.

• 5G’de kırsal performans eşitsizliği: 5G’de “populated areas” hedefi önemli olsa da, kırsalda gerçek performansın spektrum, site sayısı ve araziye göre değişebileceği, ayrıca SA (standalone) 5G’nin daha yavaş ilerleyebildiği analizlerde vurgulanıyor.

• Kısa vadede öncelikli adımlar
    Nüfusu 500’den az ve henüz kapsamasız kalan yerleşim yerlerinde altyapı kurulumunu hızlandırma.

• Altyapı paylaşımı ile maliyetleri düşürüp süreyi kısaltma, yeni kurulan altyapının tüm operatörler tarafından kullanılmasını sağlama.

• Düşük frekanslı bantlarla kırsal kapsama açma ve 5G’de bu bantların kırsal rolünü netleştirme .

• Yerel ihtiyaçlara göre uydu alternatiflerini kapsama tamamlama aracı olarak konumlandırma

Son düzenleme:
  • Kaynak yazeka yz. YaCevap · Teknoloji
    Kırsal İnternet Sorununa Çözüm: Altyapı Yatırımları ve Yeni Hedefler
    KIRSAL MAHALLELERE MOBİL VE SABİT BAZ İSTASYONU MÜJDESİ
    Kırsal bölgelerde mobil iletişim altyapısı yatırımları, Türkiye’de çoğunlukla Evrensel Hizmet çerçevesinde, altyapı paylaşımı ve düşük frekanslı bantlar ile “son mil” kapsama açma mantığıyla yürüyor. Temel hedefler; mobil kapsamanın köylere götürülmesi, 4.5G genişbant erişiminin yaygınlaştırılması ve daha uzun vadede 5G ile kırsal erişimi güçlendirme şeklinde özetleniyor 139.
    Türkiye’de mevcut yatırımlar ve modeller
    Evrensel Hizmet ile kırsal kapsama: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve BTK’nın yürüttüğü evrensel hizmet projeleriyle, nüfusu 500’den az ve daha önce mobil hizmet götürülememiş kırsal yerleşim yerlerinde mobil haberleşme altyapısı kuruluyor. 2026 Performans Programı’nda hedef; altyapısı kurulan yerleşim yeri sayısının 3.905’e çıkarılması ve bu kapsamda 214 yeni yerleşim yerinin mobil hizmete kavuşması 15.
    Açık altyapı ve ortak yatırım modeli: 4.5G kapsama açma ihalesinde, operatörler arasında altyapı paylaşımına dayalı iş birliği modeli öne çıkıyor; kurulan altyapının diğer operatörler ve aboneler tarafından da kullanılabileceği vurgulanıyor 29.
    Yerli ve milli ekipman hedefi: Evrensel hizmet projelerinde, özellikle ULAK baz istasyonu kullanımına odaklanıldığı ve uzun vadede altyapının yerli ve milli ürünlerle güçlendirilmesi hedeflendiği belirtiliyor 39.
    Uydu ile tamamlama: Kırsal erişimde uydu teknolojilerinin de kapsama genişletme araçlarından biri olarak anıldığı görülüyor 7.
    Kırsal alanlarda kullanılan teknoloji tercihleri
    4.5G/LTE ile genişbant yaygınlığı: Kırsalda en pratik “hızlı internet” kalemi olarak 4.5G’nin ana omurga olduğu, özellikle düşük frekans bantlarıyla geniş kapsama hedeflendiği vurgulanıyor 29.
    5G’de kırsal rolü: 5G’nin kırsalda “önce hız” değil, kapsama ve erişilebilirlik açısından da stratejik bir tamamlayıcı olarak görüldüğü, ayrıca makineler arası haberleşme ve akıllı ulaşım gibi use-case’lerle ilişkilendirildiği ifade ediliyor 7.
    Düşük frekans mantığı: 700 MHz bandının “geniş kapsama” için kırsalda kritik olduğu, 3.5 GHz bandının ise daha çok yoğun bölgelerde yüksek kapasite için kullanıldığı yaklaşımı, 5G spektrum planlamasında da öne çıkıyor 615.
    Hedefler ve ölçülebilir çıktılar
    Yerleşim yeri bazlı hedefler: Evrensel hizmet kapsamında, mobil haberleşme altyapısı kurulan yerleşim yeri sayısının artırılması ve “hiçbir operatörün götürmediği” noktalara hizmet götürülmesi hedefi net biçimde yer alıyor 15.
    4.5G ile kırsal genişbant: 4.5G tabanlı altyapı kurulumu ile kırsal kesime mobil ses ve genişbant internet götürülmesi hedefi, ihale ve proje açıklamalarında açıkça geçiyor 29.
    Kapsama artışı beklentisi: Kırsal kapsama açma yatırımlarıyla toplam kapsama oranının daha da yükseltilmesi hedefi, ayrıca 5G ile kırsal erişimin güçlenmesi beklentisi gündeme geliyor 37.
    Kırsal altyapıda karşılaşılan temel zorluklar
    Coğrafi zorluklar ve yüksek CAPEX: Dağlık arazi, uzaklık ve düşük nüfus yoğunluğu nedeniyle kırsal noktaların maliyetinin yüksek olması, piyasa başını başına çekmeyi zorlaştırıyor 120.
    Altyapı paylaşımı koordinasyonu: Ortak yatırım ve açık altyapı modeli daha verimli görünse de, paylaşımda teknik ve ticari koordinasyonun sürekli yönetilmesi gerekiyor 29.
    5G’de kırsal performans eşitsizliği: 5G’de “populated areas” hedefi önemli olsa da, kırsalda gerçek performansın spektrum, site sayısı ve araziye göre değişebileceği, ayrıca SA (standalone) 5G’nin daha yavaş ilerleyebildiği analizlerde vurgulanıyor 1819.
    Kısa vadede öncelikli adımlar
    Nüfusu 500’den az ve henüz kapsamasız kalan yerleşim yerlerinde altyapı kurulumunu hızlandırma 15.
    Altyapı paylaşımı ile maliyetleri düşürüp süreyi kısaltma, yeni kurulan altyapının tüm operatörler tarafından kullanılmasını sağlama 29.
    Düşük frekanslı bantlarla kırsal kapsama açma ve 5G’de bu bantların kırsal rolünü netleştirme 615.
    Yerel ihtiyaçlara göre uydu alternatiflerini kapsama tamamlama aracı olarak konumlandırma 7.
    24 kaynaktan alınan bilgiyle göre:
    Yanıtı değerlendir
    24 kaynak + gazete+ ajans...

Yazı o kadar karmaşık ki maalesef okunmuyor. Bu haliyle bilginin pek faydası olmayacak gibi

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 2

Toplam: 410
Geri