Hoşgeldiniz

Sorularınızı sorabilir, bilgilerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize üye olmak tamamen ücretsizdir.

Ücretsiz Kayıt Ol

Minimal ev düzeni için Japonların Kaizen Felsefesi!

Felsefeyi sevdiğim doğrudur.
Yazarlık vasfım yok.
Uğraşsam aslında olabilir de
Ama şimdilik o zamanım değil
Hele bi
Şu karanlıktan
Aydınlığa çıkayım
O zaman düşünürüm.
Aynı dönemlerde herkes senin yaşadıklarının değişik versiyonlarını yaşamıştır.Ama inan geçecek.Hayatta deneyimleyipte yanılmadığım tek birşey var."Herşey değişmeye mahkum" beni hiç yanıltmadı.Zamanla hiçbir şey aynı kalmadı.Herşey değişti. Aydınlık karanlığın sessiz kardeşidir.

Aynı dönemlerde herkes senin yaşadıklarının değişik versiyonlarını yaşamıştır.Ama inan geçecek.Hayatta deneyimleyipte yanılmadığım tek birşey var."Herşey değişmeye mahkum" beni hiç yanıltmadı.Zamanla hiçbir şey aynı kalmadı.Herşey değişti. Aydınlık karanlığın sessiz kardeşidir.
aynen öyle abi katılıyorum yazdıklarına tabi herkes zorlu şeyler yaşıyor. Bu dünya İmtihan yeri.

ilk başlarda zifiri karanlık kömürlükte gibiydim artık o kömürlüğün kapısı biraz açıldı. Işığı görüyorum
hiçbir zaman karamsar olmadım
bunu da takmadım
geçer elbet dedim
ki yavaş yavaş geçiyor da

Değişmeyen tek şey değişimdir.
Çocukken ben bunu okuduğumda gülüp geçiyordum
ben değişmem diyordum
değişime direniyordum
hata yapmışım
Direnmeyi bırakıp
değişime evet dedikten sonra
bir nebze de olsa faydasını gördüm
ve daha çok faydasını göreceğimi biliyorum.

aynen öyle abi katılıyorum yazdıklarına tabi herkes zorlu şeyler yaşıyor. Bu dünya İmtihan yeri.

ilk başlarda zifiri karanlık kömürlükte gibiydim artık o kömürlüğün kapısı biraz açıldı. Işığı görüyorum
hiçbir zaman karamsar olmadım
bunu da takmadım
geçer elbet dedim
ki yavaş yavaş geçiyor da

Değişmeyen tek şey değişimdir.
Çocukken ben bunu okuduğumda gülüp geçiyordum
ben değişmem diyordum
değişime direniyordum
hata yapmışım
Direnmeyi bırakıp
değişime evet dedikten sonra
bir nebze de olsa faydasını gördüm
ve daha çok faydasını göreceğimi biliyorum.
Durumu kabullenmek ve çaresine bakmak kilit cümle bu. Boynunu sıkan ip sen hareket ettikçe daha çok sıkar.Hareket etmek yerine boynundaki ipi çıkarmaya odaklan sen.Ama bu konular buraların konusu değil tabi.İleride bununla ilgili bi bölüm açılırsa forumda orada da bu durumları masaya yatırıp çözüm yollarını birlikte arayabiliriz.Son olarak yalnız değilsin burda.Sadece gözlemle herkes gibi hareket et .Burda çok güzel insanlar var.Kurucusu başta olmak üzere. @gonyalı

Tahmin edebiliyorum :)
Hayal ediyorum :)
Odanın bir köşesinde küçük bir camlı vitrin veyahut küçük bir dolap cam kapılı , 4-5 bölmeli
içinde takılar mevcut
Kolyeler kutusu ayrı
Yüzükler ayrı
Öyle gerçekten. Kolyeler, takılar, ayakkabılar tabi bunları sıradan ürünler olarak düşünmeyelim. Koleksiyon olabilecek parçalar..

Ne kadar güzel bir felsefe bu böyle. Bu başlığı hayret unutmuşum görmemişim. Hep söylüyorum az eşya çok huzur.

Japon filmlerinde görmüşsünüzdür genellikle evlerde gereksiz eşya yoktur hatta bizim kültürümüze göre hiç eşya yok gibidir. Yerde bir sergi bir masa ve bir yataktan başka birşey göremediğim Japonların hayatını değiştiren Kaizen Felsefesi ile geçtiğimiz yıl tanıştım. Adamların düşüncesi gerçekten kendi evimde daha az eşya ile hayatıma devam etmemi sağlayacak türdendi. Basit adımlarla evde iyileştirme yapmayı ve daha az eşya ile mutlu olmayı esas alan bu felsefe eminim çoğu kişinin hoşuna gidecek. Şimdi size felsefenin detaylarından bahsedeyim:

1. Kaizen felsefesine göre evdeki her eşya insanın sırtına binmiş bir yüktür. Çünkü her eşya bakım ve temizlik ister. Ne kadar az eşya olursa yükün o kadar az olur. Az eşya daha az temizlikle uğraşmak anlamına gelir ve vaktin sana kalır.

2. 1 yıl boyunca kullanmadığın eşya evden çıkarılmalı. Maalesef bizdeki sakla samanı gelir zamanı düşüncesine pek uymuyor olsa da çoğu eşyanın aslında hayatımızda baya baya gereksiz olduğunu göz önüne seriyor. Ben bebeğimin küçülen kıyafetlerini ne olur ne olmaz diye atamamistim mesela.

3. Moda olan eşyalar yerine uzun ömürlü eşyalar al. Kapitalizm düşüncesini yıkan bu anlayışı tebrik ettim gerçekten. Yeni fincan takımlarını almaktan evinde yer kalmayan kişiler geldi aklıma.

4. Eşyalarını paylaş. İhtiyacı olan kişilere sende fazla olan eşyaları ver ki evin rahatlasın.

5. Eşyaların da ruhu vardır. Evde negatif enerji veren eşyaları saklama bunlardan kurtulmaya bak.
Çoğu maddeyi uygulamaya aldığınızda eviniz minimal ve oldukça düzenli görünecek ve daha az temizlik yapacaksınız eminim. İşe evdeki eşyaları ayiklamakla başlayabilirsiniz.
Ne kadar özenli ve güzel bir anlatım olmuş. Evlerde beyaz renk ve antrasit renkler kullanırım bende. Boğucu eşyalar ve boğucu renkler de bana göre değil gerçekten. Görüşleriniz de çok doğru.. Negatif enerji veren ve eski olan herşeyi ortadan kaldırmak ruhu da aydınlatıyor.

çok doğru
ah bide bunu
anneme anlatabilsem
daha doğrusu anlasa
ama maddi durumdan ötürü de
bazı şeyleri atmıyoz
eskileri yer bezi
cam bezi olarak kullanıyor
Ferah aydınlık bıraz boş, az eşyalı am huzurlu ama ıhtıyac olan herseyın olduğu sade bir yaşama alışsalar pusman olurlar bugüne kadar atmadıklarına..

Şu an görüntüleyenler
Misafir: 1

Toplam: 2.263
Geri